Den handler om avisen i Thy gennem tiden. Bogen ”Det stod i avisen!”.
Alligevel er det den svigtende lokale forankring af journalistikken, som thybo og historiker Knud Holch Andersen først tager fat på i sin nye bog om 200 år med lokalaviser i Thy.
- Gennem de sidste 200 år har aviserne spillet en ganske afgørende rolle for samfundsudviklingen. De leverede en stærk dækning af både politiske strømninger, erhvervslivet, sporten og kulturlivet og derfor er der en reel risiko for, at vi bliver historieløse i takt med at aviserne forsvinder, siger Knud Holch Andersen.
Lang og stolt historie
Vi mødes på præcis 200-års dagen for den første udgave af Thisted Amtsavis. Den ramte thyboerne under navnet ”Den Nord-Cimbriske Tilskuer”. Den var grundlagt af Johan Grøn Lund. Han etablerede sig i Thisted som bogtrykker i 1823, og sender allerede året efter avisen ud.
I 1882 kom Thisted Amts Tidende til. Den blev i 1970 til Thisted Dagblad og eksisterede til og med 2006. Hvorefter den fusionerede med Nordjyske Stiftstidende, i dag Nordjyske. I alt har der gennem de 200 år været otte forskellige aviser i Thy, og i lange perioder også flere forskellige på samme tid, men sådan er det ikke længere.
Avishistorie er Thyhistorie
Bogen er lavet i samarbejde med Orla Poulsen fra lokalhistorisk arkiv. Ud over at den er en grundig gennemgang af de forskellige aviser, deres rolle og læserskare, så byder den også på masser af gamle fotos fra arkiverne og små portrætter af de redaktører, som gennem tiden tegnede aviserne i Thy.
- Man kan ikke skrive avishistorie i Thy uden, at man samtidig skriver Thy-historie. De to ting er uløseligt forbundne. Avisen har båret egnens identitet og har i flere omgange også spillet en vigtig rolle i udviklingen af egnen. Det gjorde den fx under industrialiseringen, men også så sent som omkring skabelsen af Cold Hawaii, siger Knud Holch Andersen.
Han er oprigtigt bekymret over udviklingen med det stadigt faldende antal aviser i Danmark. Ikke alene af hensyn til historieskrivningen for fremtiden, men også i det demokratiske perspektiv.
- De digitale medier har i mine øjne ikke den samme fælles offentlighed, som de skrevne aviser har. Derfor bør vi som samfund også spørge os selv: Hvad mister vi ved, at vi ikke har avisen? lyder opfordringen fra historikeren.
“Det stod i avisen!” - kan købes på Thisted Museum, hos boghandlere og bestilles hos forlaget Knakken.